Більшість проблем українського ринку праці не через коронавірус, – голова НБУ

Источник: podii.in.ua
НБУ безработица
Більшість проблем українського ринку праці не через коронавірус, – голова НБУ

Основний удар коронавірус завдав по зайнятості, але більшість проблем українського ринку праці пов'язані не з Covid-19.

Про це заявив глава Національного банку України Яків Смолій в ході щорічної конференції НБУ та Нацбанку Польщі.

"Протягом років однією з системних проблем української економіки було невідповідність навичок претендентів тим вимогам, які встановлюють роботодавці. Згідно з результатами опитувань бізнесу, ще наприкінці минулого року третина підприємств зазначала брак робочої сили серед ключових факторів, що обмежують виробництво. Почасти саме тому, попри значний попит бізнесу на робочу силу, рівень безробіття у 2019 році був досить високим", - сказав Смолій.

Другою причиною проблем української економіки голова НБУ назвав низьку продуктивність праці.

"Продуктивність праці, попри зростання протягом останніх 15 років, досі залишається низькою. Згідно з рейтингом МОП, за цим показником ми перебуваємо у другій сотні країн світу. У 2019 році продуктивність праці в Україні була нижчою не лише у порівнянні з країнами ЄС, але й з деякими пострадянськими державами", - зазначив Смолій.

Також голова НБУ вважає, що серед причин проблемності ринку праці в Україні - скорочення та старіння населення.

Як повідомив Смолій, Україна, за даними Світового банку, посідає 12-е місце у світі за темпами скорочення населення. В середньому, на 10 працюючих в Україні припадає 11 пенсіонерів. Як наслідок, Пенсійний фонд вимагає постійних доплат з державного бюджету.

"Високе навантаження на тих, хто працює, ще більше підсилює високий рівень неформальної зайнятості. У 2019 році кожен п'ятий працівник в Україні був зайнятий неформально. За прогнозами Міжнародної організації праці, у 2024 році навантаження на працездатне населення з боку людей на утриманні зросте, якщо порівняти з 2019 роком, ще більше - на 6%", - сказав глава Нацбанку.

Крім того, зазначає він, на стан ринку праці в Україні впливає трудова міграція, яка не лише позначається на кількості та якості робочих ресурсів та продуктивності праці всередині країни, але і робить українську економіку залежною від обсягу грошових переказів. Україна, за словами Смолія, посідає 12-е місце у світі по абсолютній сумі вхідних грошових переказів і входить в 15-ку з їх співвідношенням до ВВП (крім острівних країн).

Голова Нацбанку зазначив також низький рівень участі жінок у робочій силі.

"В Україні, якщо порівняти з Європою, недостатнє залучення жінок у робочій силі. Якщо рівень участі чоловіків у робочій силі серед населення 15 років і старше становить 65%, то жінок - 49%. Це пов'язано з ускладненим доступом до послуг з догляду за дітьми, низькою поширеністю приватних та дистанційних форм зайнятості", - підкреслив Смолій.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть