Нові правила фінмоніторингу: у НБУ пояснили, чи будуть перевіряти власників мобільних гаманців

Источник: podii.in.ua
НБУ
Нові правила фінмоніторингу: у НБУ пояснили, чи будуть перевіряти власників мобільних гаманців

Оператори мобільного зв'язку зможуть, як і раніше, надавати послуги мобільного зв'язку своїм користувачам, у тому числі ідентифікованим абонентам, після вступу в силу закону про запобігання відмиванню доходів.

Про це повідомляється в роз'ясненні на сайті Національного банку України (НБУ).

Зокрема, в повідомленні зазначається, що норми Закону України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансування розповсюдження зброї масового знищення", який набирає чинності з 28 квітня цього року, не регулюють телекомунікаційні послуги та відносини між операторами мобільного зв'язку та їх абонентами.

"Тому занепокоєння операторів мобільного зв'язку через набуття чинності закону є необґрунтованим. Після 28 квітня вони, як і раніше, зможуть без будь-яких обмежень надавати телекомунікаційні послуги", - йдеться в повідомленні.

При цьому наголошується, що ідентифікації і верифікації підлягають користувачі технічних електронних гаманців, відкриття яких ініціюється мобільним абонентом, а також тих, які використовуються для технічних цілей" і не пов'язані з ініціацією переказів користувачем на користь інших осіб.

Тобто, згідно з повідомленням НБУ, оплата мобільного зв'язку буде відбуватися без будь-яких змін та обмежень. Водночас, якщо клієнт особисто ініціює відкриття електронного гаманця і має намір проводити переказ коштів на користь інших осіб, тоді фінансові установи в рамках цього закону повинні здійснити належну перевірку такого клієнта, в тому числі його ідентифікацію і верифікацію.

"Закон покладає на фінансові установи певні обов'язки, зокрема, з метою вивчення їхніх клієнтів. Водночас Національний банк встановить тривалий перехідний період - до 1 січня 2021 року, щоб усі учасники ринку мали достатньо часу для налаштування своїх автоматизованих систем і перебудови внутрішніх процесів", - наводяться в релізі слова директора Департаменту фінансового моніторингу НБУ Ігоря Берези.

За його словами, Нацбанк до 28 липня 2020 року розробить і затвердить нормативні акти, які врегулюють, в тому числі, питання здійснення заходів із належної перевірки користувачів електронних гаманців. Зі свого боку, фінансові установи зможуть проводити з 1 січня 2021 року належну перевірку користувачів наявних електронних гаманців.

"Що стосується нових користувачів електронних гаманців, то фінансові установи повинні здійснювати їх належну перевірку згідно з власними внутрішніми процедурами з урахуванням вимог закону. Наприклад, регулятор має намір запропонувати спрощені процедури ідентифікації користувачів лімітованих електронних гаманців", - йдеться в повідомленні.

За такою процедурою фінансові установи зможуть ідентифікувати клієнта, отримавши від нього копії його ідентифікаційних документів (паспорт та ідентифікаційний код) та фотофіксацію клієнта з його документом, що посвідчує особу (паспорт).

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть