Якою буде інфляція і курс долара через коронавірус: прогнози експертів

Источник: podii.in.ua
Якою буде інфляція і курс долара через коронавірус: прогнози експертів

Світові аналітичні компанії і економічні експерти останніми днями почали переглядати прогнози щодо розвитку світової економіки в цілому і окремих країн зокрема. Їх загальний вердикт – через пандемію коронавірусу світ входить в нову економічну кризу, яка буде навіть важчою і руйнівнішою, ніж криза 2008-2009 років. Як зміниться економічна ситуація? Чого потрібно побоюватися і до чого готуватися нам, українцям?

МВФ: буде гірше, ніж 2009 року

Міжнародний валютний фонд поки не оновлював свій регулярний прогноз. На сайті досі красуються цифри +3,4% зростання світового ВВП і +3% зростання ВВП України. Однак директор-розпорядник МВФ Крісталіна Георгієва після наради міністрів G20 заявила, що новий прогноз МВФ на 2020 рік "негативний, з не менш серйозною або ще гіршою рецесією, ніж під час світової фінансової кризи".

Нагадаємо, 2009 року (рік попередньої фінансової кризи) світова економіка показала не зростання, а падіння глобального ВВП на 0,1%. При цьому в розвинених країнах падіння становило -3,3%. А країни, що розвиваються, того року в цілому показали навіть зростання (на рівні 2,8%). Тільки ось Україна, хоча і належить до розвиваючих країнах, в силу особливостей своєї економіки (сировинна, відкрита і т.д.) того року втратила аж 15,1% ВВП.

Саме тому загроза повторення ситуації 2009 року несе Україні мало приємного. Втім, інші експертні прогнози щодо української економіки далеко не такі трагічні.

WIIW: Песимістичний сценарій може стати оптимістичним

Віденський Інститут міжнародних економічних досліджень (WIIW) опублікував свій прогноз для європейських країн на "коронавірусний рік" ще 17 березня.

"Прогнози... спочатку включали в себе набір з чотирьох сценаріїв економічного впливу коронавірусу, в т. ч. базовий рівень до коронавірусу, "слабкий", "середній" і "важкий" сценарії. З огляду на події останніх днів, "важкий" сценарій став кращим сценарієм", – акцентують експерти WIIW.

Загалом для країн Центральної, Східної та Південно-Східної Європи прогнозується економічне зростання на рівні 1,1%. Для України замість 3,6% зростання, як було в попередньому сценарії, тепер прогнозується 1,9%. Але все-таки це зростання, а не рецесія.

На думку експертів, Україна, так само, як і країни СНД і Туреччина, постраждають від "коронавірусної кризи" більше, ніж країни ЄС, оскільки "протидія економічного спаду буде обмежена міркуваннями макрофінансової стабільності і залишить менше фіскального простору для маневрів". Плюс "в цих країнах загалом системи охорони здоров'я гірше", – констатують в WIIW. Вийти з кризи країнам регіону допоможе "оцифровка", правильна державна політика відповідної перекваліфікації робочої сили і підтримка інвестицій в нові технології, вважають економісти.

Томаш Фіала і Dragon Capital: падіння ВВП України на 4% може виявитися оптимістичним сценарієм

А ось Dragon Capital передрікає, що економіка України сповільниться. Велика інвестиційна компанія торік вважала, що 2020-го економіка України продемонструє зростання на 2,8%. Але кілька днів тому генеральний директор компанії Томаш Фіала в програмі "Свобода слова Савіка Шустера" на телеканалі "Україна" представив новий прогноз, скоригований в зв'язку з пандемією. Тепер базовий прогноз Dragon Capital припускає, що ВВП України скоротиться на 4%, а песимістичний сценарій допускає падіння ВВП і зовсім на 9%. І це ще за умови продовження співпраці з МВФ.

"Я думаю, в кращому випадку повториться та рецесія, та криза, яка у нас була 2009 року. Це якщо карантин в країнах Європейського Союзу, в США і в Україні триватиме 3 місяці і не затягнеться до другого півріччя. Якщо у нас піде на спад кількість заражених до кінця травня і економіка зможе з III кварталу почати працювати, то у нас буде скорочення світового ВВП на 1-2% (це більше скорочення, ніж було 2009 року). В Україні тоді скорочення ВВП буде на 4%. Але оскільки тренд триває, це може виявитися не базовим, а оптимістичним сценарієм", – сказав, зокрема, Томаш Фіала.

При такому варіанті розвитку подій курс долара до кінця року може зрости до 30 грн, інфляція становитиме 5%, прогнозують в Dragon Capital. Також очікується значне зростання безробіття і падіння доходів бюджету. Відповідно, знизяться можливості держави щодо соціальних виплат.

Якщо ж карантин і зростання захворюваності триватимуть хоча б до червня-липня – ситуація в українській економіці виявиться набагато гірше.

"Тоді чекаємо падіння ВВП в Україні на 9%, курс 35. І, відповідно, зростання інфляції і ще більшого скорочення доходів бюджету. 9% падіння ВВП – так, це багато. Це те ж саме, що у нас було 2015 року", – сказав Томаш Фіала.

При цьому він підкреслив, що обидва прогнози припускають співпрацю з МВФ.

"Співпраця з Міжнародним валютним фондом дуже важлива, тому що у нас немає інших джерел, щоб профінансувати дефіцит бюджету. Ті два прогнози, які я дав, -4% і -9%, припускають співробітництво з МВФ. Без цієї співпраці нам не можна взагалі думати про якісь поблажки [для платників податків], про збільшення пенсій. Нам доведеться скорочувати витрати і скорочувати бюджет. Без співпраці з МВФ єдиний спосіб, як можна було б профінансувати індексацію пенсій, – це надрукувати гроші. Але якщо ми надрукуємо гроші і роздамо їх, вони відразу втратять свою купівельну спроможність. Вони негайно знеціняться, тому що за рахунок друкування грошей у нас зросте інфляція, відбудеться девальвація. І тоді курс у нас буде навіть не 35, а значно більше", – попередив Томаш Фіала.

Ерік Найман: "Те, що сталося в світовій економіці, – таке трапляється раз на сто років"

24 березня новий макропрогноз з поправкою на ситуацію опублікувала консалтингова компанія Capital Times. Він передбачає три сценарії: базовий, песимістичний і оптимістичний.

Базовий сценарій Capital Times припускає, що Україна відновить співпрацю з МВФ 2020 року, а епідемію в країні вдасться приборкати до початку III кварталу. За умови, що Нацбанк і Мінфін продовжуватимуть помірну політику, падіння ВВП становитиме 4%. Середньорічний курс долара зросте до 30,3 грн (на піку становитиме 35 грн/дол.), а інфляція – до 10,5%. Початку економічного підйому в такому випадку слід очікувати в I кварталі 2021 року. Але до цього часу доларовий ВВП України знизиться на 9,9% (до 139,4 млрд), а резерви НБУ зменшаться до 18,6 млрд дол.

Песимістичний сценарій можливий за умови, що співпраця з МВФ не відновиться, або якщо фіскальне стимулювання з боку уряду буде надлишковим. Також багато що залежить від глибини світової кризи, попереджають в Capital Times.

В такому випадку ВВП України до кінця 2020-го може впасти на 10%, середньорічний курс долара буде на рівні 32,6 грн, піднімаючись на піках до 45 грн, інфляція прискориться до 16,5%. Доларовий ВВП України впаде на 17,2% (до 128,2 млрд дол.), А валютні резерви НБУ – до 10,1 млрд доларів. Економічний підйом зможе початися не раніше 2-го півріччя 2021-го.

Ну, і оптимістичний сценарій буде можливий в тому випадку, якщо пік кризи припаде на II квартал цього року, після чого економіка почне швидко відновлюватися завдяки фіскальним та монетарним стимулам, а також підписанню нової програми з МВФ на велику суму.

В цьому випадку ВВП України не впаде (хоча і не зросте). Гривня послабиться лише до 28,5 грн за долар (середньорічний курс), досягаючи на максимумі 32 грн/дол. Інфляція підвищиться незначно – до 6,3%. Економічний підйом почнеться з IV кварталу. Доларовий ВВП України постраждає незначно (мінус 2,8%, або 150 млрд дол.), Валютні резерви збережуться на рівні 20,1 млрд дол.

Керуючий партнер Capital Times Ерік Найман у своєму відеоблозі зазначив, що ситуація в Україні обтяжується тим, що зараз руйнуються два основні чинники, на яких базується зростання економіки.

"Є два фундаменти зростання економіки. Перше – це демографічне зростання і збільшення чисельності працюючих. Друге – зростання продуктивності праці. Ми вже бачимо різке падіння продуктивності праці. Але для України проблема – що у нас впадуть обидва чинники. У нас, як і раніше, негативна демографія, а навіть якщо повернуться "заробітчани", для них немає робочих місць", – сказав він.

На думку економіста, багато що залежатиме і від того, чи вдасться уникнути повторного спалаху коронавірусної інфекції восени.

"Зараз нам говорять, що поборють коронавірус, напевно, тільки десь до серпня. Але восени знову ускладняться погодні умови, знову ризики грипу, і, на жаль, є висока ймовірність, що те, що ми зараз переживаємо, – це легка прогулянка перед тим, що ми переживемо взимку 2021 року, коли на ринок вийде "коронавірус №2", після мутації, може бути, ще з більшими ускладненнями", – говорить Ерік Найман.

При цьому він закликав бути оптимістами і думати позитивно.

"Вже точно зрозуміло: те, що сталося в світовій економіці, – таке трапляється раз на сто років. Ми зараз знаходимося в унікальній ситуації. А унікальна ситуація, унікальні кризи – це ще й унікальні можливості. Тому будьте оптимістами. Дивіться на те, що відбувається, з позитивної сторони і шукайте, як на цьому можна заробити", – порадив він.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть