Вчені спантеличені: в COVID-19 виявили вставку з людського білка

Источник: podii.in.ua
Вчені спантеличені: в COVID-19 виявили вставку з людського білка

Вчені з Кембриджського університету виявили в коронавірусі вставку, яка ідентична частині людського білка.

З допомогою штучного інтелекту фахівці вирішили знайти унікальні послідовності в білках SARS-CoV-2. Дослідження опубліковано на сайті наукового журналу eLife.

Як наслідок, їх знайшли там, де регулюється можливість входу коронавірусу до людської клітини. Порівняння зі штамами атипової пневмонії SARS-CoV та підозрюваними штамами зоонозного походження показало, що SARS-CoV-2 присвоїв послідовність вставки на ділянці S1/S2.

З більш ніж 20 тисяч людських білків пептид RRARSVAS присутній тільки в одному — ENaC-ɑ, відзначають вчені. Його низька активність на поверхні дихальних шляхів призводить до порушення реабсорбції рідини. Ця патологія була помічена у хворих COVID-19 з гострим респіраторним дистрес-синдромом.

Фахівці з Кембриджу припустили, що вірус спеціально еволюціонував для імітації субстрату протеази людини. Однак ця теорія ніяк не підтверджує штучне походження SARS-CoV-2, вважає фахівець з коронавірусів Михайло Щелканов.

При цьому генетик Костянтин Крутовський заявив, що ймовірність такої мутації нікчемно мала, хоч і можлива.

Він допустив і кілька інших варіантів: у коронавірусу був проміжний господар, він вже давно існував в популяції людей, або що його виростили в лабораторії на клітинах людини. Ймовірність штучного походження вставки він також не виключив.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть