В Україні погодні умови знищують врожаї

Источник: podii.in.ua
врожаї
В Україні погодні умови знищують врожаї

Причиною високих цін на ранні овочі є несприятливі погодні умови на півдні України і, як наслідок, часткова втрата врожаю. 

Так, на Миколаївщині під час зворотних заморозків озима цибуля, плантації суниці садової та малини вимерзли в середньому на 30—40%, а в деяких господарствах — на 100%. Про це розповів Олег Калінін, фахівець з розвитку плодоовочевого ринку Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва в Миколаївській області та фонду LASKA.

«З початку березня кілька разів на ґрунті температура опускалася до мінус 3-4°С, раз — до мінус 12°С. Тож не дивуйтеся, що ціни на редис та молоду капусту зараз настільки високі, — зазначає Едуард Дембінов, фахівець з розвитку плодоовочевого ринку. — Торік у цей час оптова ціна редису становила дві гривні за кілограм, і виробники масово викидали овочі у посадках біля ринку в Великих Копанях (Херсонська область), а сьогодні редис оптом коштує 35—38 гривень».

На півдні країни через дощову погоду, яка тримається вже кілька тижнів, досі масово не висадили картоплю у відкритий ґрунт. Через велику вологість землі затримується на два тижні і посадка білої, червоної та ріпчастої цибулі. Тож на врожай цих культур слід очікувати не в середині літа, а вже в серпні.

Плодоовочівники кажуть, що на ціну вплине і підвищення тарифів на електроенергію, бо всі види упаковки стануть дорожчими: сітки, ящики, коробки. Цього року спостерігається різкий стрибок цін на агроволокно, тепличну плівку, подорожчали насіння, добрива, пально-мастильні матеріали. Послуги сезонних працівників також стали дорожчими на 10—15 гривень і становлять 45—50 гривень за годину роботи.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть