Вчені помітили ознаки початку нового глобального вимирання на Землі

Источник: podii.in.ua
Вчені помітили ознаки початку нового глобального вимирання на Землі

Історія має тенденцію до повторення. Тому людству варто приділяти більшу увагу тому, коли востаннє все живе на Землі майже вимерло. На цьому наголошує команда вчених, яка виявила переконливі докази того, що нове масове вимирання вже почалося на нашій планеті.

На перший погляд, робота вчених може здатися розмитою й такою, що стосується інших видів. Вона порівнює сучасні корали з їхніми стародавніми родичами. Але розбираючи зашифровані повідомлення минулого, дані виявили моторошні паралелі між долею сучасних видів й тих, які зникли разом з динозаврами, - пише Newsweek.

«Коли ми нарешті звели все це до купи і побачили результати, для мене настав момент, коли волосся на шиї стало дибом», - сказав морський біолог Девід Грубер з Міського університету Нью-Йорка.

«Я подумав: Господи, корали роблять те ж саме, що і далеко в минулому», - додав він.

Коралові рифи, які об’єднують різні види риб й інших морських істот, знищуються нагріванням океанів, пов’язаним з кліматичними змінами. Більше половини рифів у світі загинули за останні 30 років. Дослідження виявило, що коралові види, які зараз гинуть, дуже подібні до тих, які зникли 66 мільйонів років тому в часи масового вимирання на Землі.

Вчені не просто знайшли подібність між видами. Вони також з’ясували, що сучасні корали, які досі процвітають у глибоководних місцевостях, - це той самий вид, який зміг уникнути вимирання мільйони років тому.

«Корали переходять в цей режим перед катастрофою. Гадаю, це дуже потужний сигнал», - сказав Грубер.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть