Більше половини сільгоспземель у світі у зоні ризику забруднення пестицидами

Источник: podii.in.ua
пестициди
Більше половини сільгоспземель у світі у зоні ризику забруднення пестицидами

Глобальна карта сільськогосподарських земель, складена вченими університету Сіднея, показала, що 64% земель, які використовуються під сільське господарство і вирощування продовольчих культур, схильні до ризику забруднення пестицидами. Майже третина з цих областей вважається схильною до високого ризику.

У дослідженні була складена глобальна модель, яка відображає ризик забруднення, що викликається 92 хімічними речовинами, які зазвичай використовуються в агропестицидах у 168 країнах. В ході дослідження вивчалося ризик для грунту, атмосфери, поверхневих і ґрунтових вод.

Карта показала, що найбільші ділянки суші, схильні до високого ризику забруднення, знаходяться в Азії, причому найбільшому ризику піддаються Китай, Японія, Малайзія і Філіппіни. Деякі з цих територій вважаються націями, які годують велику частину населення світу.

Науковий співробітник Сіднейського університету і провідний автор дослідження доктор Фіона Танг заявила, що широке використання пестицидів у сільському господарстві, при одночасному підвищенні продуктивності, може мати потенційні наслідки для навколишнього середовища, здоров’я людини і тварин.

 «Наше дослідження показало, що 64% орних земель в світі схильні до ризику забруднення пестицидами. Це важливо, тому що більш широка наукова література показала, що забруднення пестицидами може мати несприятливі наслідки для здоров’я людини і навколишнього середовища », – сказала Фіона Тан.

Пестициди можуть переноситися в поверхневі і підземні води через стік і інфільтрацію, забруднюючи водні об’єкти, тим самим знижуючи зручність використання водних ресурсів.

У глобальному масштабі робота вчених показує, що 34% зон підвищеного ризику знаходяться в регіонах з високим рівнем біорізноманіття, 19% – в країнах з низьким і середнім рівнем доходу і 5% – в районах з дефіцитом води.

Є побоювання, що надмірне використання пестицидів порушить баланс, дестабілізує екосистеми і погіршить якість джерел води, від яких залежить виживання людей і тварин. Очікується, що глобальне використання пестицидів зросте, оскільки до 2030 року чисельність населення планети наблизиться до очікуваних 8,5 мільярдів.

У більш теплому кліматі, в міру зростання світового населення, очікується, що використання пестицидів буде збільшуватися для боротьби з можливим зростанням вторгнень шкідників і для того, щоб нагодувати більше людей. Хоча захист виробництва продуктів харчування має важливе значення для людського розвитку, скорочення забруднення пестицидами не менш важливо для захисту біорізноманіття, яке підтримує здоров’я і функції ґрунту, сприяючи продовольчої безпеки.

Співавтор, професор Алекс Макбратні, директор Інституту сільського господарства при Сіднейському університеті, сказав: «Це дослідження показує, що буде важливо ретельно контролювати залишки пестицидів на щорічній основі, щоб виявляти тенденції, управляти і знижувати ризики, пов’язані з використанням пестицидів».

 «Ми рекомендуємо всесвітню стратегію переходу до стійкої глобальної сільськогосподарської моделі, яка скорочує втрати харчових продуктів при одночасному скороченні використання пестицидів», – заявили автори дослідження.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть