Die Zeit: Німеччина не змусить ЄС "воювати" зі США за "Північний потік-2"

Источник: podii.in.ua
Die Zeit: Німеччина не змусить ЄС "воювати" зі США за "Північний потік-2"

Партія "Лівих" запросила його. Після довгої перерви колишній канцлер Німеччини Герхард Шрьодер знову з'явився у Бундестазі. Він взяв участь в публічних слуханнях Комітету з питань економіки, присвячених новим санкціям США проти газопроводу "Північний потік-2" й компаній, які пов'язаним з ним.

В очах "Зелених", лібералів й християнських демократів Шрьодер - опальна фігура. Будучи головою ради директорів "Північного потоку-2", він точно не може претендувати на роль незалежного експерта, - пише Die Zeit. Через переповнений зал комітету журналістів попросили залишити приміщення й дивитися трансляцію. Зрештою, очікуваний спектакль скасували. Колишньому канцлеру дозволили говорити лише тоді, коли депутати ставили йому питання.

І ось в таких випадках він починав розповідати про всі переваги, які російська "труба" несе Західній Європі, й про велику ціну зупинки будівництва під тиском санкцій США. Депутати від "Зелених" і "Вільних демократів" поставили під сумнів участь Шрьодера в слуханнях, оскільки він російський лобіст, який працює на російську фірму. На це екс-канцлер відповів, що його запросили в комітет, тому він прийшов.

Видання пише, що якщо Конгрес схвалить нові санкції проти газопроводу, компанії, причетні до його побудови, а також органи сертифікації відчують на собі покарання з боку США. Понад 120 компаній з Німеччини й інших країн Європи працюють або працювали над "Північним потоком-2". Тож їхня діяльність й багатомільярдні інвестиції під загрозою. У санкцій є всі шанси вступити в дію. Тому що республіканці й демократи їх однаково підтримують.

І чим міцнішою стає рішучість обох партій у Вашингтоні у запровадженні санкції проти Німеччини, тим більшою стає недовіра до США в Берліні. Політичні табори зближуються, свідченням чого стало засідання комітету. До цього часу німецькі політики сварилися через "Північний потік-2". Соціал-демократи підтримували російський проект, багато членів ХДС/ХСС скептично ставилися до нього, а "Зелені" були ярими критиками. Але тепер всі вони об'єдналися проти американських санкцій. Експерти кажуть, що вони порушують міжнародний закон.

Саме тому Шрьодеру не довелося слухати критику про його роль у втіленні енергетичних проектів Росії. Замість цього він зміг вимагати запровадження санкцій ЄС проти США, щоб захистити "Північний потік-2". За його словами, санкції проти російської "труби" - це лише початок широкої політизації торговельних відносин. Саме тому федеральний уряд Німеччини повинен вже зараз "натиснути" на Єврокомісію, щоб запустити механізм санкцій.

"Опір починається!" - проголосив Шрьодер.

Але мало хто його підтримав. Наприклад, представник "Східного комітету німецької економіки" Міхаель Хармс хоч і підтримав переговори в Брюсселі й Конгресі США, не став підтримувати ідею запровадження санкцій ЄС у відповідь. 

Загалом, мало що вказує на можливість спільних європейських дій в цьому питанні. Зрештою, Польща закликала США ще жорсткіше покарати "Північний потік-2".

А після оновлення в 2019 році європейської газової доктрини, яка обмежує право "Газпрому" використовувати новий трубопровід, навіть Франція не стала на бік Німеччини. Хоча в проекті "Північний потік-2" бере участь французький концерн.

Тому Німеччині не варто розраховувати на солідарність всіх 27 країн ЄС. Експерт Європейської ради міжнародних відносин Джонатан Хакенбройх порадив обговорювати в Брюсселі не "Північний потік-2", а самі американські санкції. Але російський трубопровід лишиться, перш за все, проблемою Німеччини.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть