Politico: Франція може піти стопами України на виборах президента

Источник: podii.in.ua
Франция выборы
Politico: Франція може піти стопами України на виборах президента

Жан-Марі Бігар представляє Францію, невідому всьому світу: схожу на останнього клієнта в провінційному барі, запального, зазвичай роздратованого й завжди вульгарного.

Він - не елегантне публічне обличчя Франції, а її шлунок і серце (не кажучи про інші частини людської анатомії). Його переповнює зневага до логіки Декарта, вишуканого смаку чи легкого стилю. 66-річний Бігар - найбільш успішний і сварливий стендап-комік Франції, - пише Politico. Він збирається балотуватися в президенти через два роки як самопроголошений "прапороносець руху Жовтих жилетів".

"Чи в нього вийде? Хтозна. Президент Бігар - це ще передчасна ідея навіть в часи президента США Дональда Трампа, президента України Володимира Зеленського і політичного гуру з "Руху п'яти зірок" в Беппе Грілло в Італії. Але хоч його кандидатуру ще можна відкинути як мимовільну фантазію, народжену розгубленістю під час карантину через коронавірус, варто оцінити певні цифри", - радить видання.

Бігард стверджує, що база його шанувальників налічує 8-10 мільйонів людей. Опитування IFOP цього тижня показало, що 13% французів готові за нього голосувати. Для порівняння президент Еммануель Макрон під час першого туру виборів в 2017 році набрав 8,7 мільйонів голосів (24%), а Марін Ле Пен, яка прийшла другою, - 7,8 мільйонів (21%).

Такі цифри можуть пояснити, чому раптові політичні амбіції коміка, проголошені після телефонної розмови з Макроном минулого місяця, сприймають серйозно в Єлисейському палаці. Так само до них ставляться французькі ЗМІ. Макрон сказав своїм друзям і союзникам, що його найбільш небезпечним опонентом на виборах стане не Ле Пен, яка представляє правих радикалів. Французький президент також не бачить свого протистояння з традиційним суперником з табору ліво-центристів чи право-центристів. На його думку, це буде харизматична, публічна фігура з-за меж політичних кіл.

На цю роль потенційно можуть претендувати й кілька інших кандидатів, таких як популярний захисник довкілля й колишній телеведучий Ніколя Юло або "професор Дамблдор" з Марселя лікар-інфекціоніст Дідьє Рауль, який заробив хорошу репутацію під час випробування ліків від COVID-19. Обох їх згадували як потенційних суперників Макрона. Але ніхто з них не проявив інтересу до президентського крісла.

Можливо участь у виборах - це черговий жарт Жан-Марі Бігара, але без сексуальних й жінконенависницьких підтекстів. А може це рекламний викрут для його шоу, яке пройде в театрі "Аполлон" у Парижі 20 червня. Його будуть транслювати онлайн, а користувачі за перегляд повинні будуть заплатити. Але Бігар обіцяє, що цього разу виступить не зі звичною програмою, сповненою насмішок над виснаженими чоловіками й божевільними, голодними на секс жінками. Його нове шоу буде частково політичним і міститиме "викриття" про кризу коронавірусу. Факт, що коміка сприймають серйозно за два роки до виборів, ілюструє гарячковий настрій Франції, яка вже пережила три кризи: протести "жовтих жилетів", протести через пенсійну реформу і пандемію коронавірусу.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть