Прямі втрати України від війни становлять $565 мільярдів – Мінекономіки

Источник: podii.in.ua
Прямі втрати України від війни становлять $565 мільярдів – Мінекономіки
За підрахунками Міністерства економіки, прямі одноразові втрати від російського вторгнення на сьогодні сягають 565 млрд доларів, також недоотримано 54 млрд доларів капітальних інвестицій.

Про це в ефірі телемарафону заявив заступник міністра економіки Ігор Дядюра, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«За нашими останніми підрахунками, прямі одноразові втрати на сьогодні складають 565 млрд доларів: 119 млрд припадає на інфраструктуру, 91 млрд - на втрати цивільних об'єктів. І через війну Україна недоотримала 54 млрд доларів капітальних інвестицій», - сказав Дядюра.

Крім того, втрати від війни мають довгостроковий вплив. Так, за розрахунками Мінекономіки, цього року втрати ВВП України сягнуть щонайменше 112 млрд доларів, до 2030 року - орієнтовно 1,2 трлн доларів.

За словами Дядюри, для оцінки втрат, обсяг яких постійно змінюється, використовують два підходи. Перший - це розрахунок прямих втрат від руйнувань. При цьому вартість зруйнованого об'єкта (будинку, дороги, школи тощо) оцінюється «з нуля».

Другий підхід - розрахунок від загального впливу бойових дій. «Руйнуванням конкретних споруд деструктивний вплив війни не обмежується. Йдеться про недоотримання інвестицій, втрату робочих місць, блокування торгівлі», - пояснив Дядюра.

Він зауважив, що на відновлення економіки підуть роки.

Як повідомлялося, міністр фінансів України Сергій Марченко 24 березня розповів, що міжнародні партнери з початку війни надали Україні більш як 2 млрд доларів та 1 млрд євро допомоги.

Мінекономіки оцінює падіння ВВП у першому кварталі на рівні 16%, загальнорічне падіння може скласти близько 40% ВВП.

Україна потребує створення спеціального фонду відновлення економіки, аналогічного до європейських фондів розвитку та зіставного із ними за обсягом.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть