В Україні зростає випуск свіжої молочної продукції
Ситуація на ринку свіжих молокопродуктів в Україні не можна назвати критичною, але з урахуванням існуючого розриву цін на готову продукцію і молоко-сировину, нескладно припустити, що рентабельність діяльності цельномолочніков зараз вкрай низька.
Наприклад, з кінця літа ціни на молоко і кефір зросли приблизно на 4%, а сире молоко подорожчало на 19%. У той же час, якщо порівнювати з минулим роком, молоко і кефір зараз продаються на 8-9% дорожче, а сировина дорожче на 10-11%.
У будь-якому випадку, виробники свіжих молокопродуктів в найближчі місяці будуть намагатися збільшувати ціни на свою продукцію. Час покаже, наскільки їхні старання виявляться успішними.
Поки що в базових прайсах більшості виробників в кінці листопада вказані такі ціни: молоко 2,5%, плівка – 23,7-25,5 грн/л, кефір 2,5%, плівка – 27,5-29,0 грн/л, сметана 15%, плівка – 62-68 грн/кг, сир кисломолочний 9% – 108-122 грн/кг.
У жовтні виробництво свіжих молокопродуктів зросло. Можливо, це пов’язано з низькою базою порівняння у вересні, але в жовтні молока розлили на 8% більше – 40,9 тис. т, кисломолочної продукції – стільки ж, 36,3 тис. т, а випуск творожної продукції збільшився на 6% до 7,5 тис. т.
У листопаді статистика виробництва, швидше за все, буде вже скромніше.