В Україні почали збирати найдорожчу в світі спецію
Сезон збирання шафрану (крокусу) випадає на листопад. Саме в цей період аграрії починають дуже обережно, щоб не пошкодити серединку, власноруч збирати квітки, з яких згодом будуть відділятися червоні рильця — та сама найцінніша спеція.
Сам шафран — це рід трав’янистих багаторічних рослин родини півникових. Вирощується як джерело прянощів. Також, як його по іншому називають, крокус, використовується в народній медицині.
Крокус збирають обережно, обов’язково руками. Блідо фіолетові бутони дуже тендітні та невеличкі — завбільшки з сірникову коробку. Спеції в квітках міститься досить небагато.
«За 20 хвилин я зібрав 500 штук квітів. Сухої маси вийде 2-3 г. Вчора збирали, а зранку квіти знов можуть вирости. Потрібно довго збирати, тому потрібно терпіння», — розповіли на херсонському господарстві, де вирощують крокус.